Bahan dan Kos Untuk Membuat Banoffee Pie

Tau tak ape ni? Ini dinamakan Banoffee Pie... Weekend ni DN bercadang untuk membuatnya. Betul ke ni? Reti ke DN buat? Dah lah tak pernah buat lagi. Bertuahlah kepada mereka yang dapat merasa Banoffee Pie buatan DN ni kan. Hee...

So apa lagi? Masa untuk mencari bahan-bahan untuk membuatnya... Tepat jam 12.30tengah hari ni, sedang kaum Adam menuju ke masjid untuk Solat Jumaat, DN akan ke Tesco untuk membeli bahan... Alah, kalian pun mesti macam tu gak. Break untuk Solat Jumaat kan lama... So, pasni DN continue pencarian bahan-bahannya ye...
v
v
v
v
v
v
v
v
vAda pilihan coklat susu Cadbury or Tudor Gold or Dark Coklat, so DN telah memilih dark coklat. Keras sikit nak hiris nanti dan kurang manis compare to Milk Cocholate. Digestives biscuits akan digunakan.. Ada 2 pilihan sama ada yang murah atau mahal, so DN telah memilih McVities yang berharga lebih 2kali ganda kerana rasanya lebih sedap walaupun hanya makan begitu sahaja. Serius!! Tak percaya kalian boleh cuba.Susu pekat F&N, nak buat toffee... Ini sangat manis so pilihan dark coklat adalah sangat bernas kan kalian. Hehe...Pisang jenama Dole dipilih kerana katanya bila dah potong pisang ni tak hitam atau lebam. Hmm... Kita tengok nanti. Pisang ni tiada di Tesco so singgah Giant Seksyen 13 Shah Alam sekejap semata-mata beli pisang ni. (Semangatnya kamu!!!)Haa!!! Ini yang paling best dipegang kerana sejuk.. Fresh cream ni beli di Bagus Baking Solutions Centre kat Seksyen 13, Shah Alam. Banyak bahan untuk membuat kek dan seangkatan dengannya di sini. Pastinya tidak mengecewakan mereka yang suka membuat kek...

Yeay!!! Semua bahan dah ada.
Dark Chocolate Tudor Gold : RM3.54
Digestives Biscuits McVities : RM6.39
Susu F&N : RM2.79
Pisang Dole : RM4.63
Fresh Cream : RM4.20
TOTAL : RM21.55

Owh... Kos untuk membuatnya agak mahal tetapi masih berbaloi bagi DN kerana mesti dapat banyak kan. Tak sabarnye nak cuba try test. Hee.... Wish me luck!!!


Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

6 Blue Komen:

  1. dh try dh td kaknoor buat............cedappnye yummy2

    ReplyDelete
  2. Owh, awk lh org yg bertuah dpt rasa ye. Hehe.. Sedap kan. Next time bleh buat lg.. ^_^

    ReplyDelete
  3. next time buat jual lah....letak kt kedai ns lemak bwh blok...hahahha

    ReplyDelete
  4. Owh, mkn sendiri je lh awk.. Jual xberbaloi. Bhn2nya mahal. Hee..

    ReplyDelete
  5. sedap dan terbaik.len kali buat lagi*aku sanggup byar

    ReplyDelete
  6. Tq topek.. Xleh buat selalu. Nant dh bosan dh xnk mkn pulak bile dn nk buat..

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^