The worse flight experience with Firefly



Halo there! DN di JB sekarang tapi masih nak bercerita pasal DN kat Kuching haritu... Dah bosan nak baca ke? Nak cerita jugak. Peduli apa DN. Haha.... Kali ni pasal flight DN. Boleh DN katakan ini adalah the worse flight I ever gone through.

Ok.. Kalian duduk diam-diam, DN nak bercerita sekarang. Alkisahnya... Flight DN dari KLIA ke Kuching sepatutnya pukul 7.10am dan sampai di sana 8.55am.. Seawal 4.30am DN dah bangun dan seawal 5.30am DN dah bergerak ke KLIA. Kesian housemate tau kena bangun pagi sebab nak hantar pergi airport...

Semuanya ok sampai ke Departure Hall B12 kecuali check in ada problem sikit sebab beli baggage untuk balik tapi belum bayar lagi. Lepas dah bayar baru boleh check in. Dalam 6.50am kami dipanggil masuk flight.. Tak sabar rasanya nak sampai Kuching sebab bila sampai awal pagi boleh breakfast di sana dan banyak tempat boleh pergi sebelum check-in hotel. Hati ni dah berbunga-bunga gembira..
Tunggu dan tunggu.. tiba-tiba flight attendant buat announcement suruh kami keluar dari flight sebab ada masalah teknikal. Kami diberi transit pass ni sebab kena transit ke Departure Hall B4. Ok lah... Tanpa banyak bunyi kami pergi ke sana tapi ada juga lah yang bising sebab maybe mereka pergi atas urusan kerja. DN faham keadaan mereka sebab DN juga pernah mengalaminya suatu ketika dulu..

Sejam sudah berlalu.. Tiada tanda-tanda DN akan naik flight. Hmm... Mujur ada abang hensem & gagah menemani DN sepanjang dalam ni. Takde lah DN bosan sangat. Ada teman untuk berborak...
Masuk Departure Hall 9, kami diberi air mineral ini untuk breakfast...
Dan juga muffin.. DN share dengan abang hensem & gagah tu... Wow! Romantiknye DN! Hahahaktuih... :p Tak lama lepas tu kami dipanggil untuk menaiki flight.. Duduk mana-mana yang kami suka so DN duduk lah sebelah abang hensem & gagah tu.. Bukan apa.. Ada lah teman untuk berbual... Hihi... Kami berlelas lebih kurang pukul 10.30am dan tiba di sana lebih kurang pukul 12.20pm... Hati dari berbunga-bunga mula lah rasa panas tapi alhamdulillah.. Sampai juga DN di Bandar Kuching...

Habis bercerita pasal perjalanan DN dari KLIA ke Kuching. Ini cerita DN nak balik pulak. Flight Kuching - KLIA DN 10.25am dan sampai jam 12.05pm. Check in lah macam biasa dan tiada masalah sepanjang DN check in tu.
Ok, nak keluar dan masuk dari Kuching kena cop imigresen ye kalian so ini adalah pas lawatan DN. Make sure jangan hilangkan sebab keluar dari Kuching kena tunjuk semula...

Lepas DN dah melepasi imigresen ni tiba-tiba ada announcement yang flight Firefly Kuching-KLIA delay dan ditukarkan waktu ke 2.20pm.. WTF!!! Yang paling best DN dapat mesej dari Firefly pasal pertukaran masa ni pukul 10.25am which was my flight suppose to depart. Again!!!! I have to wait for almost 4hours in Kuching Airport... Damn!!!
So DN shopping lah di airport dan lepak di sini sambil minum coffee latte & muffin sorang-sorang... Tiada abang hensem & gagah menemani DN. Kesian DN kan.. Sobsob.. Time ni badan DN dah panas dan ya... DN demam ok... Dah lah dalam tu sejuk... Huh... No choice.. Tunggu je lah..

Flight DN depart seperti yang diberitahu jam 2.20pm dan DN sampai KLIA jam 4.30pm.. Disebabkan DN ada check-in baggage, kena lah tunggu sampai baggage keluar tapi malangnya my baggage lost! Adehh... Apa pulak kali ni. Rupanya bukan DN sorang, ada lagi yang lain lost beg mereka. So kami diminta untuk membuat report di ofis Firefly dan diminta tunggu sampai last flight which was malam pukul berapa entah or esok akan dimaklumkan pasal beg kami. Owh, memang bising lah kami... Bising punya bising... Ada lah staff prihatin dari Firefly beritahu yang ada baggage dah sampai awal dan rupanya itu adalah beg kami... Syukur tak payah nak gaduh lama-lama. Huhu... 5.30pm jugak lah baru setel semua ni.
Esoknya DN buat report ke Firefly pasal apa yang berlaku dan DN sangat kecewa dengan servis mereka... Guess what?? DN cuma dapat balasan email apology je seperti di atas dari Firefly. Berbeza dengan Air Asia, akan dapat voucher... Hmm... This was not my 1st flight using Firefly but maybe my last time after happened all this difficulty...

Firefly... Please upgrade your service later on and hope this things never or less happen to others... At least if we just need to wait for an hour may still under consideration but total 7 hours along my journey to Kuching was the worse flight experience in my life...


Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

5 Blue Komen:

  1. kesian DN..
    x pernah lagi naik firefly..

    ReplyDelete
  2. perhh..marah tuhhh..i naik firefly ok je kot.tak pernah lagi dapat benda ni..taniah buat anda!!
    ps-kem slam kat abg ehsem,hahha

    ReplyDelete
  3. wida : xtau lh nape servis mereka ni teruk sgt. lagi teruk dari air asia...

    topek : marah lah sbb kaco planning & smpai demam DN tau.. huhu.. hmm.. abg hensem duk sek.13 je.. opppsss!! :p

    ReplyDelete
  4. iyo je last...

    xcontact ke abag hensem & gagah tue?

    ReplyDelete
  5. @Bro Framestone segan lah nk contact abg ensem tu. hihihi..

    mmg dh xpegi kuching naik firefly dh bro... pasni nk naik malindo plak

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^