Belajar Bersama DN : Bekalan Elektrik untuk Kegunaan Domestik

Apa itu kegunaan domestik? Kegunaan domestik ini adalah penggunaan elektrik yang merangkumi satu fasa atau tiga fasa sahaja. Rumah kita atau premis kediaman adalah merupakan penggunaan elektrik domestik di mana peralatan elektrik yang digunakan adalah untuk kegunaan domestik sahaja.

Beberapa perkara asas bekalan elektrik ini kebanyakannya telah diketahui oleh umum. Merujuk kepada MS IEC 60038, penyaluran bekalan elektrik untuk kegunaan domestik perlu memenuhi spesifikasi berikut :-

1. Bekalan 1 fasa : Voltan nominal 230V; julat +10%, -6%
2. Bekalan 3 fasa : Voltan nominal 400V; julat +10%, -6%
3. Frekuensi 50Hz ± 1%
4. Sistem Pembumian


Bekalan Satu Fasa

Kabel-kabel berikut digunakan untuk litar satu fasa :-

1. L1 : merah, kuning atau biru. 
2. N (neutral) : hitam 
3. Protection / sistem pembumian : hijau.


Bekalan Tiga Fasa

Kabel-kabel berikut digunakan untuk litar tiga fasa :-

1. L1 (fasa merah) : merah
2. L2 (fasa kuning) : kuning
3. L3 (fasa biru) : biru
4. N (neutral) : hitam 
5. Protection / sistem pembumian : hijau.


Setiap pendawaian elektrik perlu dilakukan dengan ujian rintangan penebatan untuk memastikan tiada kebocoran arus berlaku. Ujian rintangan penebatan ini perlu dilakukan dengan kendalian voltan 250V (1 fasa) dan 500V (3 fasa).



Ujian Satu Fasa Pada Unit Pengguna

1. L & N
2. L & E
3. N & E



Ujian Tiga Fasa Pada Unit Pengguna

1. R & Y
2. R & B
3. R & N
4. R & E
5. Y & B
6. Y & N
7. Y & E
8. B & N
9. B & E
10. N & E

Nota : L-life ; R-red; Y-yellow; B-blue; N-neutral; E-earth

*****************************
Jika ingin mengikuti perkembangan DN dengan lebih mudah selain dari membaca di blog, boleh follow DN seperti di bawah...
Instagram : deqnoor
Twitter : deqnoor 
Google+ : +deq noor
Fanpage : deqnoordotcom
Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

9 Blue Komen:

  1. complicated.. budak IT mcm zuan memang tak paham.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena amik tahu... basic ni. hehe... :p

      Delete
  2. hee...single phase,three phase ezad tahu la..tapi basic je la...ujian rintangan tu single phase boleh..three phase pening..byk sgt...hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahu basic pun dh memadai... bagus2... :)

      Delete
  3. tu baru buat insulation kankalu continuity..cmna plak eh?..

    ReplyDelete
  4. dah lama tinggalkan pasal ni. setakat pasang wayar kat plug tu pandai la kot

    ReplyDelete
  5. Salam, sye pelajar PUO, kak tumpang tanya, nilai 13A pada socket outlet merujuk kepada apa? Nilai fius dalam soket tu ke nilai rintangan yang ada pada soket tu? Hrap akak x keberatan

    ReplyDelete
  6. salam..sy ad pertanyaan berkaitan voltan nominal..jika tnb mnurunkan incoming supply dri 415v kepada 400v bg 3 fasa,ini akan mnyebabkan ampere mnjadi tinggi dan seterusnya bacaan beban akan bertambah..untuk ape tnb trunkan voltan nominal??

    ReplyDelete
  7. salam..sy ad pertanyaan berkaitan voltan nominal..jika tnb mnurunkan incoming supply dri 415v kepada 400v bg 3 fasa,ini akan mnyebabkan ampere mnjadi tinggi dan seterusnya bacaan beban akan bertambah..untuk ape tnb trunkan voltan nominal??

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^