Canon IXUS 125 HS


Selepas mengambil kira pandangan rakan-rakan yang sudi memberikan pendapat di post sini, akhirnya DN telah mendapatkan sebuah camera Canon IXUS 125 HS. Terima kasih kepada mereka yang memberikan pendapat. DN sangat-sangat hargai pendapat kalian.


Warna pink gitu. Comel kan! Macam tuannya. Hiks! Canon IXUS 125 HS merupakan new product Canon IXUS yang berharga RM949 di pasaran. Macam mana DN boleh decide nak beli camera ni? Meh DN share dengan kalian. 

Kalau tengok specification camera ni memang banyak berjela, so DN select beberapa specification yang telah merangsang adrinalin DN. Haha... Ayat tak beragak.. :p

1. Imaging Processor : DIGIC 5 - latest processor, IXUS yang lain-lain masih DIGIC 4

2. Camera Effective Pixel : 16.1 MP - gambar cantik dan memuaskan walaupun tak secanggih DSLR

3. Focal Length Lens : 4.3 (W) - 21.5 (T) mm -bila zoom boleh nampak dengan jelas especially words

4. Shutter speed : 1-1/2000sec. - click! click! click! ok, xpayah nak tunggu idle time lama-lama.

5. Shooting modes : Auto*1, P, Movie Digest, Portrait, Smooth Skin, Smart Shutter*2, High speed Burst, Handheld Night Scene, Low Light, Fish-eye Effect, Miniature Effect, Toy Camera Effect, Soft Focus, Monochrome, Super Vivid, Poster Effect, Color Accent, Color Swap, Underwater, Snow, Long Shutter, Stitch Assist, iFrame Movie, Super Slow Motion Movie • Shooting movies is possible with the movie button
*1 Smart Auto also available for movies
*2 Smile, Wink Self-timer, Face Self-timer
- ok, shooting modes sangat banyak ye. Memang best bermain dengan effect ni. Tak perlu lepas tangkap gambar, then nak edit. Terus je tangkap seperti gambar yang diinginkan. Contohnya seperti di bawah :-

Monochrome

Fish-eye Effect

Miniature Effect


Ini adalah gambar asal. DN nak tunjukkan gambar selepas effect.

Color Accent : yellow & red

Color Swap : yellow to pink

Best betul bermain dengan effect ni. 

6. Dimension : 93.2 x 57.0 x 20.0mm - lebih kecil dari Iphone DN ye (115.5 x 62.1 x 12.3mm)

7. Weight : Approx. 135g (4.76oz.) (Including the battery and memory card) - lebih ringan dari Iphone DN (4.8 oz. (135 grams)) (without casing)

Haa.. Itulah sebab-sebab DN beli kamera ni. DN pasti setiap kamera ada kelebihan yang tersendiri dan terpulang kepada buyer, kriteria apakah yang dimahukan dalam sesebuah kamera. Bagi DN, Canon IXUS 125 HS ini memenuhi kehendak DN, sebab tu DN beli. Kalian bagaimana? ;)
Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

17 Blue Komen:

  1. mak aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ! dah beli, mohon sewa 2 bulan,haha.....

    ReplyDelete
  2. Menarik gak gambar yang diambil...

    Oh ini ke kamera yang bateri flat tu ek he..23x

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha... tahu xpe. buat malu je kalau keluarkan haritu

      Delete
  3. wahh..best tu main effect2...belum ada rezeki nak beli kamera sendiri lagi..hee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best.. xpe, rezeki itu akan ada. sabar ye.. :)

      Delete
  4. bestnya...
    kaler pink pulak tu..i likeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiba2 DN pun suka pink2 ni mcm wida. hee...

      Delete
  5. canggih ar dia punya effect! tak yah edit2 lagi. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah... seronok tangkap gambar sambil main effect ni

      Delete
  6. weeweee..dah ada camera cik DN ni.. aku paling suka miniature effect tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. org lain dah ada DSLR bagai, DN baru nak beli camera kecik ni. hee... :D

      Delete
  7. wahhh DN dah beli ea..hee

    akhirnya amik canon gak ea...canon ok..gambar cantik..kalo nak ag cntik mmg dslr la tp nk bw tu y azab..ahaha

    ReplyDelete
  8. ada lagi ke kamera ni? tak bawak pun hari tu.

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^