Kawah Putih, Kabupaten Bandung

Sambung lagi cerita di Bandung. Hee... Ada yang dah bosan nak membaca? Jangan bosan ye sebab DN tak bosan lagi untuk menulis.


Kali ini DN ingin berkongsi dengan kalian pengalaman DN ke Kawah Putih. Kawah Putih ini terletak di Gunung Patuha, lebih kurang 2 jam perjalanan dari bandar. Seawal 9.30 pagi DN sudah keluar dari hotel untuk menuju ke sini.


Dari pembacaan DN, Gunung Patuha dianggap sebagai gunung tertua oleh masyarakat Ciwidey. Gunung Patuha pernah meletus pada abad ke-8 sehingga menyebabkan ada kawah yang mengerikan di sebelah puncak bahagian Barat. Kemudian, pada abad ke-10 kawah di sebelah kirinya meletus pula, sehingga membentuk danau yang indah.


Pada tahun 1837, seorang Belanda peranakan Jerman bernama Dr. Franz Wilhelm Junghuhn (1809-1864) pergi ke daerah Bandung Selatan ini. Apabila tiba di sini, beliau merasakan suasana agak sunyi dan sepi kerana tiada seekor binatang pun kedengaran di kawasan tersebut. Junghuhn ingin mengetahui kenapa perkara ini terjadi, lalu meredah hutan belantara mencari punca kejadian tersebut. Namun sebelum sampai ke puncak gunung, Junghuhn terpegun melihat keindahan danau yang luas dengan air yang berwarna putih kehijauan. Dari dalam danau itu keluar semburan lava serta bau belerang yang menusuk hidung. Oleh itu, terjawab sudah mengapa burung-burung tidak mahu melintas di kawasan tersebut.


Semasa DN ke sini cuaca agak sejuk tetapi panas. Oleh itu, DN perlu memakai sweater tetapi dalam masa yang sama perlu menggunakan cermin mata. Pengujung dinasihatkan berada di kawasan ini selama 15 minit sahaja.


Beginilah suasana di kawah putih tersebut. Boleh dilihat kabus berada di atas air biru kehijauan ini. Semasa DN melihatnya, terdetik di dalam hati DN... Subhanallah... Indahnya ciptaan Allah. Alhamdulillah DN berpeluang untuk melihat keindahan alam ciptaan-Nya ini.


DN merasa air ini, agak panas dan bau belerang memang sangat kuat. Oleh itu, kami dinasihatkan untuk menggunakan topeng muka dan tidak berada terlalu lama di sana.


DN meneruskan perjalanan ke sudut lain pula di Kawah Putih ini dan DN melalui kawasan di mana gas keluar. Seperti yang tertulis di pintu gua, "Jangan terlalu lama di depan gua" memang perlu dipatuhi kerana bau gas belerang yang sangat kuat dapat dihidu dari depan pintu gua tersebut.


Di sini bau belerang lagi kuat berbanding di kawasan sebelumnya oleh itu DN tidak terlalu lama. Selesai bergambar, DN terus beredar dari kawasan tersebut. Diam tak diam, DN sudah berada di kawasan ini lebih dari 15 minit seperti yang disarankan menyebabkan DN merasai beberapa perkara seperti pening kepala, loya dan sakit dada. Oleh itu, selesai dari mengunjungi tempat ini, DN tidak rasa selesa untuk ke tempat-tempat lain. DN mengambil keputusan untuk kembali berehat di bilik hotel.

Jika berpeluang ke Bandung, jangan lupa mengunjungi Kawah Putih ini. Tetapi patuhi peringatan yang diberi jika tidak mahu merasai apa yang DN rasa. Walaupun begitu, pengalaman berada di Kawah Putih ini memang tidak akan DN lupakan. Jika DN berpeluang ke sini lagi, DN akan mematuhi peringatan yang diberikan itu. 
Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

16 Blue Komen:

  1. apa yg disarankn tu rupenye ade sebabnyer, ehehe...cantik sgt ciptaan Allah ni, terasa nk sgt tgk ng mata sndiri tmpat tu =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lh... mmg kuat effectnya.

      ada peluang ke bandung, pergi ke sini tau.... :)

      Delete
  2. indahnya tempat ni.... tapi kan, memang dia izinkan 15 minit je ye kat sini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik... disarankan max 15 minit je tp kalau tahan, boleh je lama2... :)

      Delete
  3. cantik area situ..tapi tak boleh nak lama2 sgt kat situ ye DN..takut ada effect pulak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lh..... mungkin DN tak tahan bau belerang yang kuat kot. orang lain ok je....

      Delete
    2. tak tahu la...tapi bau belerang mmg agak kuat kot...pening kalau terbau lama2...

      Delete
    3. betul tu. even dh pakai mask pun still boleh bau...

      Delete
  4. kalau budak2 x sesuai lah pergi sini yer..nanti lelah pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu wida. baik jgn bawa budak2. orang dewasa pun xtahan, inikan pula budak2...

      Delete
  5. kalau saya boleh tahan lama sikit kot. Sebab saya ada kuasa dalaman. Nak suruh menyelam dalam tasik tu pun boleh..

    tipu je.

    dah tgk dah gambar kawah tu kat FB kawan2 sekerja saya yg bercuti ke situ. agaknya diaorang bercuti sekali ngan DN

    ReplyDelete
  6. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    ReplyDelete
  7. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    ReplyDelete
  8. Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
    Call : +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

    ReplyDelete
  9. PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!!

    Kereta sewa Bandung Murah jerr harga kasih sayang Sudah bermulai!

    JOM TEMPAH LAJU2 SESANGAT MURAAAAAAH, MACAM HARGA DURIAN RUNNTUHHHHHHH

    Cuti cuti Bandung with OMEGA JAYA TOUR

    ●7 seater 350K Rupiah

    ●8 seater innova 450K Rupiah

    ●9 seater pregio 500K Rupiah

    ●11 - 14 seater 600K Rupiah

    ●Toyota Commuter 15 seater 800K Rupiah

    ● Coaster / Van 18 seater 800K Rupiah

    Rate daily sewa Kereta included :
    ☆ Driver as a vip guide
    ☆ Fuel / Petrol / Minyak
    ☆ Tol / Highway ticket
    ☆ Parking charge
    ☆ 8am to 10pm tour
    ☆ no extra charge if pegi kawah putih crater or tangkuban perahu crater

    ■■ Bus charter
    • 31 Seater New jet bus
    • 47 Seater New jet bus
    • 59 Seater New jet bus


    kenapa ANDA harus harus tempah order dengan saya???

    ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
    ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
    ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
    ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
    ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


    TEMPAHAN
    MAS FATURRAHMAN
    WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

    +62 8956 0220 4291
    +62 8956 0220 4291
    +62 8956 0220 4291

    email & fb
    omegajayatour@gmail.com

    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

    ReplyDelete
  10. Salam Satu MALAYSIA OULLLS

    pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

    butiran perjalanan (boleh tukar)
    Day 1
    > airport bandung or train station bandung
    >Pasar Baru
    >lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
    >Toko Tiga (Branded Jeans)
    >depasion factory outlet kain potong
    >rumah kain dan telekung
    >Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
    >dinner at restaurant padang *sederhana

    Day 2
    >Gunung Tangkuban Parahu Crater
    >floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
    >lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
    >Strawberry and tea park
    >Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
    >dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


    day 3
    >kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
    >lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
    >cibaduyut street area barangan kulit
    >masjid agung bandung, alun2 area and braga area
    >paris van java shopping mall
    >dinner at BML try the original bakso at bandung

    Day4
    >check out hotel bandung
    > Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
    >Airport transfer


    *rate per person :
    RM370 per person if 2 person
    RM295 per person if 3 person
    RM260 per person if 4 person
    RM235 per person if 5 person
    RM230 per person if 6 person
    RM220 pdr person if 7 person

    *rate included
    ~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
    ~1 room dimuat 2 person semasa 4d3n
    ~buffet breakfast

    *rate is not included
    ~lunch and dinner
    ~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

    *no hidends charge

    kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

    ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
    ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
    ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
    ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
    ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


    TEMPAHAN
    MAS FATURRAHMAN
    LAJU2 PM
    WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

    +62 8956 0220 4291
    +62 8956 0220 4291
    +62 8956 0220 4291

    email & fb
    omegajayatour@gmail.com

    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^