Friday, October 12, 2012

Situasi Bekerja Yang Harus Ditempuhi

 Situasi 1 : Lokasi Swan Garden Hotel, Bandar Seri Alam, Johor Bahru 

Bunyi telefon tetapi tengah mandi. Lepas mandi, tengok telefon, ofis call rupanya. Bersiap-siap dulu (maklum lah, nak bersiap ambil masa 1 jam), nanti telefon semula. Check out dari hotel, terus ke TNB Pasir Gudang. Lupa pula nak call sebelum check out. Huhu...


Situasi 2 : Lokasi TNB Pasir Gudang, Johor Bahru

Telefon berbunyi lagi. Tengok phone, officemate call tetapi tengah meeting. Tangguh dulu, habis meeting baru call semula. 

Habis meeting, call office dulu. Berkaitan dengan preparation drawing untuk submission ke TNB Bangi. Jumaat pagi appointment dengan TNB Bangi pula. Selesai dengan urusan di office.

Call kontraktor berkaitan proposal compact sub untuk dibawa ke TNB Petaling Jaya. Jumaat petang akan ke TNB Petaling Jaya pula. Selesai juga urusan dengan mereka. 


Situasi 3 : Lokasi UiTM Pasir Gudang, Johor Bahru

Next, call officemate. Officemate maklumkan ada defect meeting di Keratong, Pahang, Jumaat pukul 10 pagi. Errrkkkk!! Err... err... Ok, DN akan ke Keratong. Huhu.... Call semua orang dan cancel semua appointment untuk hari Jumaat. Appointment akan diganti ke minggu berikutnya. Bila? DN akan arrange kemudian.

*************************************************************

Bila berlaku meeting mengejut sebegini dan tidak berada di ofis, dokumen untuk meeting pasti tak dapat dibawa. Selain itu, baju untuk dipakai semasa meeting juga tiada. Memang ada baju spare dalam kereta tetapi baju yang ada tidak sesuai untuk menghadiri meeting maka perlu membeli baju baru. Bestnya dapat shopping2! Haha.... (Alasan sungguh nak perabis duit kan. Hee...)


Tadaaa!! ELLE tetap menjadi pilihan dari dulu, kini dan selamanya. Hihi.... Mana lagi kalau tak ke Jusco Tebrau, Johor sebab ELLE yang dekat hanya ada di sini sebelum keluar ke highway PLUS untuk meneruskan perjalanan ke Segamat. Beli baju je ye DN.... Jangan melebih. (Ingatkan diri sendiri.. :p) Adehh.. Takde SALE. Hmmm.... Apa boleh buat, bayar je lah DN...


Selesai shopping, alamak hujan pula dan jalan jam. Huhhh.... Tetiba teringat sesuatu. DN mesej my coffee buddy dan cancel untuk coffee bersama petang itu. Kalau ikutkan, balik dari Johor DN ada date dengan seseorang di Starbucks Sunway Pyramid tetapi perlu cancel dan tunda juga ke minggu depan. Mujur dia memahami kerjaya DN yang sebegini.

Disebabkan perlu ditunda dan jalan jam, DN singgah di drive thru Starbucks Setia Tropika, Johor untuk mendapatkan signature hot choc. Ambil yang large terus. Bestnya dapat minum panas-panas semasa hujan sebegini. 

Sepanjang jalan DN nak ke Segamat, hujan kejap lebat, kejap berhenti. Memang DN tidak dapat membawa kereta dengan laju. Selepas lebih 2 jam perjalanan baru DN sampai di Segamat.


Check-in pula di Golden Lake Hotel, Segamat, Johor. Bilik yang ada tinggal bilik besar yang menggunakan lampu chandelier ini. Tak kisah lah... Asalkan ada bilik untuk tidur kan. 

DN menginap di Segamat kerana tiada hotel di Keratong, Pahang. Segamat ke Keratong perjalanan mengambil masa lebih kurang 40 minit. Maka, pukul 9 pagi DN perlu check-out dari hotel ini dan menuju ke Keratong pula. 

Begini lah situasi bekerja yang harus DN tempuhi. Perlu bersedia mental, fizikal dan kewangan. Mujur bujang lagi kan. Harap pasangan DN nanti memahami kerjaya DN yang sebegini. Err... Lupakan pasal pasangan. Apa yang penting, DN tetap menyukai kerjaya DN ini... ;-)

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Deq Noor

12 Blue Komen:

Bro Framestone said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bro boleh je faham...

Cuma risau keadaan Deq Noor je nanti. Hope Deq Noor ingat yang DN adalah isteri orang.

Tapi orang lain sure tak ingat atau xjangka yang DN isteri orang.

Nampak macam fresh graduate he...23x larikkkkk

mashitah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam noor,
mencabar betul keje ye...apa2 pun sukses ngan keje nie ye...

boni kacak said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haish..dah kawin nanti, berhenti la kerja..hehehehe :P

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amboi2..... ok lh tu. muda sentiasa... haha... :p

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

w'salam... terima kasih puan... :)

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

apa? berhenti kerja? tidakkkkk!!!

Ezad Skytech said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kena get ready la kan DN terima semua cabaran...baru la kita dpt pengalaman yg berharga..:D

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yup... pengalaman yg bukan semua org boleh dpt...

Ladfe Amir said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

emmm..kerja dan jaga kesihatan elok2 yer. jangan sampai masuk bilik operation lagi. tak mau tau.

Bro Framestone said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bahaya kalau muda sentiasa, nanti hati bro berbelah bagi... sama ada musal or Dn he..23x

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Ladfe Amir Baik!! hee... thanks for your concern.. :)

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Bro Framestone hahaha... nak ngaku yg kami sebaya lah tu.. :p

Mereka Sudi Meninggalkan Jejak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2012-2013 Reserved to Deq Noor Design with love by Cik Rose Cute