The National Folk Museum of Korea

 Alhamdulillah... Setelah melalui hari yang panjang (meeting, driving and so on), akhirnya DN sampai juga di Johor. Dengan ini DN ingin sambung semula kisah travelog DN ke Korea. Tempat pertama yang DN pergi adalah ke 'The National Folk Museum of Korea'. Cuaca di sini agak panas tetapi dengan suhu 0 degree. Panas tetapi sejuk. Macam mana nak cerita tu. Hmmm...


Ok, sila abaikan kon-kon merah di depan tulisan 'The National Folk Museum of Korea' ini. Masa DN sampai, orang baju putih ini sedang bersihkan tulisan besar tu jadi DN tiada pilihan selain tangkap gambar semasa kerja-kerja pembersihan sedang dijalankan. Nak tunggu orang itu siap bersihkan, memang tak lah kan.

Dengan suhu yang sejuk kami bersiar-siar di dalam ini. Perkara pertama yang DN nampak apabila masuk ke sini adalah patung ukiran kayu seperti di atas yang merupakan kepercayaan penduduk kampung di Korea. Mereka percaya bahawa benda-benda seperti jangseung, sotdae dan batu buasir akan berdoa untuk kemakmuran dan kelimpahan tanaman-tanaman. Benda-benda ini akan ditegakkan di pintu masuk sebuah kampung atau di tepi jalan bagi melindungi orang-orang kampung serta menangkis pelesit, hantu dan penyakit-penyakit.
 

 Di sini juga DN menemui Dolhareubang. Ia digelar sebagai useokmok, museokmok dan boksumori. Dolhareubang merupakan satu arca batu yang dikenali sebagai datuk batu. Ia hanya boleh dijumpai di Pulau Jeju. Dolhareubang akan diletakkan di pintu-pintu luar pekan untuk mencegah kejahatan spirit dari pawang.

Di Pulau Jeju juga sangat terkenal dengan penggunaan palang dan pos pengawal. Kedudukan - kedudukan pengawal diperbuat daripada sepasang jawatan batu atau kayu keras, digunakan sebagai ganti pintu-pintu rumah. Satu palang dijatuhkan sebelah bermaksud penduduk rumah keluar seketika dan akan kembali tidak lama lagi manakala dua palang dijatuhkan sebelah menandakan rumah bakal kosong sehingga petang. Jika tiga palang dijatuhkan bermakna penduduk rumah ada dan sedia menerima tetamu tetapi jika tiga palang tidak dijatuhkan bermakna keluarga meninggalkan rumah untuk beberapa hari.
 Dalam cuaca panas yang sejuk, DN meneruskan perjalanan bersiar-siar di dalam ini. DN bertemu pula dengan patung-patung zodiak dua belas binatang. Zodiak dua belas tanda-tanda binatang merupakan satu set penjaga khayal angka-angka dimana setiap satu mempunyai seorang ketua tikus, lembu jantan, harimau, arnab, naga, ular, kuda, kambing (biri-biri), monyet, ayam jantan, anjing dan babi di satu badan manusia. Zodiak dua belas tanda-tanda binatang di sini dibina semula berdasarkan penjaga diraja, kubur Raja Seongdeok. Tanda binatang disusun satu bentuk bulat menunjukkan arah dan masa hari yang diwakili oleh setiap haiwan.


 
Seterusnya DN dibawa ke Gyeongbokgung Palace. Tempat dimana raja mereka bersemadi semasa zaman pemerintahan beraja. Kini mereka sudah tidak mempunyai raja. Pembinaan bangunan di sini sangat unik kerana terdapat lohong kecil di keliling bangunan ini. Dari dalam lohong itu mereka akan membakar arang dan kayu dan seterusnya haba akan keluar dari lohong kecil ini. Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa tanah yang dipijak sentiasa panas.
Di belakang DN pula dikenali sebagai Gyeonghoeru. Ia merupakan balai dua tingkat yang digunakan untuk jamuan diraja dan hiburan duta asing. Ia dibina semula pada tahun 1867. Dari tingkat dua kita mampu melihat satu pandangan meluas istana di bahagian timur manakala Mt. Inwangsan dapat dilihat di bahagian barat. Raja turut dapat menikmati bermain perahu di kolam buatan manusia di sekeliling Gyeonghoeru ini. 
 

Akhir sekali, tibalah DN di istana raja yang tersergam indah ini. Istana yang dibina lebih 1000 tahun ini masih mengekalkan keaslian senibina tanpa mengubah atau melakukan sebarang pembaharuan. Di sekeliling istana ini terdapat kepala zodiak 10 ekor binatang sahaja. Tiada kepala anjing dan babi kerana kedua-dua haiwan ini melambangkan kemalasan dan keriuhan.

Jika dilihat kepada batuan yang kami pijak semasa berada di sini, mereka memang sengaja dibuat begitu. Tujuannya adalah sebagai keselamatan dan penghormatan. Keselamatan kerana laluan yang tidak lancar disebabkan batuan yang tidak sekata akan menyebabkan musuh lambat untuk menyerang. Penghormatan pula adalah kerana mereka yang melalui laluan berbatu ini perlu fokus kepada kaki yang memijak batuan tidak sekata ini seterusnya secara tidak langsung akan menundukkan kepala untuk memberi penghormatan kepada raja.

Itulah serba sedikit maklumat yang dapat DN kongsikan dengan semua. Selesai disini, DN meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya. Jom ikut DN ke sana.. :-)
Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

14 Blue Komen:

  1. wah detail habis penerangan Cik DN. nanti kalau saya nak pegi korea..saya ajak Cik DN jadi pemandu pelanconglah.

    kalau saya jalan2 takdenya nak ambik kisah semua tu. jalan aje.sambil tangkap gambar

    ReplyDelete
  2. makin baca post DN, makin berkobar-kobar rasa nak ke sana

    ReplyDelete
  3. Nampak sungguh feminin dengan PINK COLOR tue

    ReplyDelete
  4. syok nya.. teringin nak ke sana.. wah best best..

    ReplyDelete
  5. @Ladfe Amir xde lh tengok gambar tp xtahu apa2 kan... info tambahan je ni.. :)

    ReplyDelete
  6. banyak jugak tempat yang DN pergi masa ke korea hari tu...at least kitorang yg baca ni pun terasa mcm ke korea kejap bila baca entri ni...hee~

    ReplyDelete
  7. kiranya dorg ni mcm byk percaya pada batu batu je haha kemain mistiknya

    cantikla istana tu

    ReplyDelete
  8. @Ezad Skytech itu yg DN cuba lakukan. harap mereka yg membaca merasai apa yg DN rasa semasa di sana

    ReplyDelete
  9. @cha tahu xpe... layankan je lah...

    ReplyDelete
  10. @deq noor : mmg terasa mcm g Korea la DN bila baca semua entri travelog DN ke Korea ni...best..:D

    ReplyDelete
  11. @Ezad Skytech alhamdulillah.. memang itu yg cuba DN lakukan.. :)

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^