Saturday, May 11, 2013

Informasi Berguna Melancong Ke Korea

Ini merupakan entry penutup travelog DN ke Korea. Untuk itu, DN ingin kongsikan beberapa informasi berguna untuk mereka yang ingin melancong ke Korea.
Suhu / cuaca semasa - pastikan suhu di sana berapa degree dan cuaca di sana sejuk atau hujan atau panas. Korea yang mmpunyai 4 musim menyebabkan suhu persekitaran berubah mengikut peredaran semasa. Contohnya : 3deg - 14deg (sejuk)
 Kelengkapan pakaian - setelah mengenalpasti suhu / cuaca semasa, dapatkan pakaian yang bersesuaian dengan cuaca tersebut. Jika datang semasa musim sejuk, pastikan membawa pakaian yang bersesuaian untuk musim sejuk seperti long john, scarf, gloves, sweater, wool coat dan jacket.
Matawang - RM100 ~ 30000won (semak mata wang semasa dan disarankan menukar matawang di Malaysia)
Credit Card - Digunakan secara meluas di Selatan Korea. Walaubagaimanapun, tunai sahaja diterima di mana-mana pasar malam di Korea. Oleh itu, pastikan membawa wang tunai yang mencukupi mengikut budget anda.
Bekalan Elektrik - 220V, 60Hz. Standard voltan dan frekuensi berbeza dengan Malaysia. Oleh itu, pastikan membawa universal adapter ataupun plug 2 pin. Plug 3 pin tidak boleh digunakan tanpa bantuan universal adapter.
Telekomunikasi - Kod antarabangsa adalah +82.
Zon waktu - Seoul mendahului Malaysia selama 1 jam.


Berakhir sudah ceritera travelog Korea DN. Disini DN senaraikan kisah-kisah Korea DN untuk bacaan anda semua yang ingin membuat rujukan sebelum ke sana.

Bermula Catatan Perjalanan DN ke Korea
The National Folk Museum of Korea
Cheongwadae Sarangchae Exhibition & Museum
Pengalaman di Kimchi School Korea
Penghujung Musim Sejuk di Nami Island
Kumho Seorak Resort, South Korea
 Pendakian Musim Sejuk ke Mt. Sorak
Melihat Hidupan Laut Segar di Daepohang Seafood Market
Apa Ada di Phoenix Park Hotel Korea
Bersukaria di Lotte World 'Mask Festival'
Seaworld + Wax Museum di 63 City Building
The M Hotel Seoul Korea

Banyak juga ye DN membebel disini dalam pada tidak berapa happy semasa di sana. Maklum lah, shopping terbatas dan DN tiada entry shopping untuk travelog Korea. Sobsob... Apapun, DN akan kembali menulis untuk travelog DN berikutnya. Ke mana DN selepas ini? Tunggu..... Doakan keselamatan DN ye... :)

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Deq Noor

30 Blue Komen:

KiD said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

supersonic shakiddo kembali.. hehehee...

KiD said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

waaaaahhh... macam tak best shopping je ye kat sana.. ermm.. nice info ni. mana laa tau, dapat gi korea lak lepas ni..

boni kacak said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

walaweh.. memang bestnya dapat ke sana.. wah... nak pergi nak pergi..hehehehe

blackrosehunter said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah..bestnya melancong.. :)

Nuriesya Nadia said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Mana lagilah DN pergi kali ni. Have a safe trip. :)

Mas Zull said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

assalamualaikum deqnoor...bestnya n tq perkongsian yg menarik ni...;)

Muhammad Saiazuan Norhalik said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nanti kita g sana sesama ek..hehehe

hazman aka species1980 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Maybe kena repeat travel jenjalan ngan abang man nie... barulah happy happy skit..hehehehe

hazwan hairy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tak sabar nk ke sini..hehe...nice sharing..

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@KiD hi kid! first tu.. hehe... best shopping kalau dibawa ke tempat shopping yg kita nak pergi. huuu...

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@boni kacak kumpul duit pastu g honeymoon kt sana ye... :D

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@blackrosehunter mmg best.. :)

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Mas Zull w'salam... semoga menjadi panduan utk semua.. :)

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Muhammad Saiazuan Norhalik ok.. zuan organize ye... ^_^

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@hazman aka species1980 itu lh.... bila nk jejalannya ni... huu...

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@hazwan hairy selamat berjalan2 ke korea... :)

[sutera kasih] said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bestnya dapat jalan2 ke korea..kena pandai rancang bah kan kalau nk ke korea, sbb aritu my cousin pegi sana, dia ckp korea x best..pelik saya..kena byk google info about korea before ke sana ba kan..btw, thanks sbb sharing pglmn, nti kalau ada rezeki nk ke korea, cek blk blog awk ja hehe

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Nuriesya Nadia heee... nanti DN cerita ye... :)

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@[sutera kasih] mungkin kurang best tetapi pengalaman melihat negara org itu tetap ada... :)

luthfi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahhh,,,asuiknya bisa jalan-jalan terus kemana-mana...

Ladfe Amir said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

memang bermanafaat info yang dikongsikan.

ada plan nak pegi korea lagi ke?

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@luthfi alhamdulillah... rezeki utk melihat negara org termasuk negara kamu.. :)

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Ladfe Amir mmg ada plan tp kali ini mungkin bagpacking shj.. :)

Amsyahril Syahril said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Fujioka Haruhi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam.. nak tnya waktu awk pegi korea tu bulan brpa ye..sbb sy nk pg korea 15/12 ni..just nk kumpul info sblm pg sna..

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Fujioka Haruhi pegi bulan 3 tahun ini.. :)

Mr muslim travelbug said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Korea paling sesuai pergi waktu musim autumn dan bunga. tapi musim2 lain still ada keistimewaan bg org malaysia. contoh salji :)
ada pelajar menyediakan pakej ke korea. boleh lawati www.koreamuslimtravel.com

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Mr muslim travelbug harap dapat kembali ke Korea pada musim bunga. pasti cantik... :)

Sheetah_Shaklee Putrajaya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

seronoknya ke korea..salah 1 duk ada dlm whislist..moga dpt pegi dl ms terdekat..thanks tips tu..amat2 berguna...hehehhe

p/s : Nak produk Shaklee, boleh hubungi saya : 0193121609 [WhatsApp/SMS/Telegram]
Free COD sekitar Putrajaya & Pos Laju shj ke seluruh Malaysia.

deq noor said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Sheetah_Shaklee Putrajaya semoga berpeluang utk ke Korea nanti... :)

Mereka Sudi Meninggalkan Jejak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2012-2013 Reserved to Deq Noor Design with love by Cik Rose Cute