Informasi Berguna Melancong Ke Korea

Ini merupakan entry penutup travelog DN ke Korea. Untuk itu, DN ingin kongsikan beberapa informasi berguna untuk mereka yang ingin melancong ke Korea.
Suhu / cuaca semasa - pastikan suhu di sana berapa degree dan cuaca di sana sejuk atau hujan atau panas. Korea yang mmpunyai 4 musim menyebabkan suhu persekitaran berubah mengikut peredaran semasa. Contohnya : 3deg - 14deg (sejuk)
 Kelengkapan pakaian - setelah mengenalpasti suhu / cuaca semasa, dapatkan pakaian yang bersesuaian dengan cuaca tersebut. Jika datang semasa musim sejuk, pastikan membawa pakaian yang bersesuaian untuk musim sejuk seperti long john, scarf, gloves, sweater, wool coat dan jacket.
Matawang - RM100 ~ 30000won (semak mata wang semasa dan disarankan menukar matawang di Malaysia)
Credit Card - Digunakan secara meluas di Selatan Korea. Walaubagaimanapun, tunai sahaja diterima di mana-mana pasar malam di Korea. Oleh itu, pastikan membawa wang tunai yang mencukupi mengikut budget anda.
Bekalan Elektrik - 220V, 60Hz. Standard voltan dan frekuensi berbeza dengan Malaysia. Oleh itu, pastikan membawa universal adapter ataupun plug 2 pin. Plug 3 pin tidak boleh digunakan tanpa bantuan universal adapter.
Telekomunikasi - Kod antarabangsa adalah +82.
Zon waktu - Seoul mendahului Malaysia selama 1 jam.


Berakhir sudah ceritera travelog Korea DN. Disini DN senaraikan kisah-kisah Korea DN untuk bacaan anda semua yang ingin membuat rujukan sebelum ke sana.

Bermula Catatan Perjalanan DN ke Korea
The National Folk Museum of Korea
Cheongwadae Sarangchae Exhibition & Museum
Pengalaman di Kimchi School Korea
Penghujung Musim Sejuk di Nami Island
Kumho Seorak Resort, South Korea
 Pendakian Musim Sejuk ke Mt. Sorak
Melihat Hidupan Laut Segar di Daepohang Seafood Market
Apa Ada di Phoenix Park Hotel Korea
Bersukaria di Lotte World 'Mask Festival'
Seaworld + Wax Museum di 63 City Building
The M Hotel Seoul Korea

Banyak juga ye DN membebel disini dalam pada tidak berapa happy semasa di sana. Maklum lah, shopping terbatas dan DN tiada entry shopping untuk travelog Korea. Sobsob... Apapun, DN akan kembali menulis untuk travelog DN berikutnya. Ke mana DN selepas ini? Tunggu..... Doakan keselamatan DN ye... :)
Share on Google Plus

About deq noor

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

31 Blue Komen:

  1. supersonic shakiddo kembali.. hehehee...

    ReplyDelete
  2. waaaaahhh... macam tak best shopping je ye kat sana.. ermm.. nice info ni. mana laa tau, dapat gi korea lak lepas ni..

    ReplyDelete
  3. walaweh.. memang bestnya dapat ke sana.. wah... nak pergi nak pergi..hehehehe

    ReplyDelete
  4. Mana lagilah DN pergi kali ni. Have a safe trip. :)

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum deqnoor...bestnya n tq perkongsian yg menarik ni...;)

    ReplyDelete
  6. Maybe kena repeat travel jenjalan ngan abang man nie... barulah happy happy skit..hehehehe

    ReplyDelete
  7. tak sabar nk ke sini..hehe...nice sharing..

    ReplyDelete
  8. @KiD hi kid! first tu.. hehe... best shopping kalau dibawa ke tempat shopping yg kita nak pergi. huuu...

    ReplyDelete
  9. @boni kacak kumpul duit pastu g honeymoon kt sana ye... :D

    ReplyDelete
  10. @Mas Zull w'salam... semoga menjadi panduan utk semua.. :)

    ReplyDelete
  11. @hazman aka species1980 itu lh.... bila nk jejalannya ni... huu...

    ReplyDelete
  12. bestnya dapat jalan2 ke korea..kena pandai rancang bah kan kalau nk ke korea, sbb aritu my cousin pegi sana, dia ckp korea x best..pelik saya..kena byk google info about korea before ke sana ba kan..btw, thanks sbb sharing pglmn, nti kalau ada rezeki nk ke korea, cek blk blog awk ja hehe

    ReplyDelete
  13. @[sutera kasih] mungkin kurang best tetapi pengalaman melihat negara org itu tetap ada... :)

    ReplyDelete
  14. wahhh,,,asuiknya bisa jalan-jalan terus kemana-mana...

    ReplyDelete
  15. memang bermanafaat info yang dikongsikan.

    ada plan nak pegi korea lagi ke?

    ReplyDelete
  16. @luthfi alhamdulillah... rezeki utk melihat negara org termasuk negara kamu.. :)

    ReplyDelete
  17. @Ladfe Amir mmg ada plan tp kali ini mungkin bagpacking shj.. :)

    ReplyDelete

  18. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  19. Salam.. nak tnya waktu awk pegi korea tu bulan brpa ye..sbb sy nk pg korea 15/12 ni..just nk kumpul info sblm pg sna..

    ReplyDelete
  20. Korea paling sesuai pergi waktu musim autumn dan bunga. tapi musim2 lain still ada keistimewaan bg org malaysia. contoh salji :)
    ada pelajar menyediakan pakej ke korea. boleh lawati www.koreamuslimtravel.com

    ReplyDelete
  21. @Mr muslim travelbug harap dapat kembali ke Korea pada musim bunga. pasti cantik... :)

    ReplyDelete
  22. seronoknya ke korea..salah 1 duk ada dlm whislist..moga dpt pegi dl ms terdekat..thanks tips tu..amat2 berguna...hehehhe

    p/s : Nak produk Shaklee, boleh hubungi saya : 0193121609 [WhatsApp/SMS/Telegram]
    Free COD sekitar Putrajaya & Pos Laju shj ke seluruh Malaysia.

    ReplyDelete
  23. Bestnya DN, dah banyak tempat pergi melancong yea...

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^