ICT Warong Pok Nong

 Pssst! Nak sambung sikit kisah travelog DN ke Terengganu hari itu. Buat pertama kali DN dengar istilah ICT di Terengganu. Tahu ke apa itu ICT? Ingat di Shah Alam sahaja ada ICT, Terengganu pun ada tau. Orang Terengganu memang dah familiar dengan ICT ini.


Sebenarnya, ICT itu adalah Ikan Celup Tepung. Haa... Boleh plak short form ICT digunakan di Terengganu kan. Comel je bunyinya. Semasa DN di Terengganu, DN telah dibawa mencuba ICT di Warong Pok Nong. Memang warong betul tempat ini tetapi ramai pengunjung yang datang makan di sini. Pasti sedap kan.

 

Menariknya di sini, setiap pengunjung yang datang makan berkumpul di meja dengan siap penyepit dan pinggan di tangan. Baru sahaja ICT diangkat dari kuali, maka berebut lah mereka ini mengambil makanan tersebut. Boleh tengok keek di bawah yang direkodkan oleh Bro Framestone jika mahu melihat sendiri bagaimana mereka berebutkan makanan tersebut.



Kami mengambil sotong dan ikan. Sotong datang besar-besar, jadi setiap meja disediakan gunting untuk menggunting sotong itu sendiri. Nak makan kena layan diri sendiri. Menarik juga konsep makan begini.


DN memilih untuk mencuba ABC di sini. Sedap juga dan memang serasi apabila makan ICT dengan ABC ini. Makan panas-panas, lepas itu minum air sejuk. Terbaik!

Lokasi tempat ini? Errr... DN tak berapa ingat lah. Sori... Tapi yang pasti kedai ini terletak tepi pantai.

Update : lokasi di Mengabang Telipot. Siap dapat GPS coordinat lagi. Hehe.. GPS: N 05.42802; E 103.072854

Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

19 Blue Komen:

  1. lor kak x igt ka?saya nak p ni...xpnah try lagi ICT ni..kt pntai mana?

    ReplyDelete
  2. X leh tahan la tgok makanan tu semua....bestnyaaaaa....

    ReplyDelete
  3. Makanan snek saya femes kat terengganu kan...kena angin pantai memang besh laaa

    ReplyDelete
  4. OH ada GPS ek... nnt nk google nama tempat tue..

    Pasal Keek tue xcukup kick la.. Kena rakam time orang tengah ramai. Sure meriah

    ReplyDelete
  5. owh.. tu rupanya tujuan ke sana ye??hehehe

    ReplyDelete
  6. @duniafana Baru dpt maklumat lokasi di Mengabang Telipot... :)

    ReplyDelete
  7. @hazman aka species1980 hihi.. mmg best makan kena angin pantai ni. tenang je..

    ReplyDelete
  8. @Bro Framestone advance betul org skrg.. pakai GPS je nk ke mana2...

    xpe... at least ada.. :)

    ReplyDelete
  9. atau lebih dikenali pantai air port..next time kalau DN nk dtg terengganu lagi..cakap kta fizi..nanti fizi bawak singgah dungun makan sata goreng pula..:D

    ReplyDelete
  10. @Fizi Zaidi sata goreng? wahh! sebut pun dh rasa sedap, belum masuk tekak lg tu. hee.... insyaAllah fizi... ^_^

    ReplyDelete
  11. my feveret kedai...
    nape x ajak acik DN...

    ReplyDelete
  12. my feveret kedai..
    nape x ajak acik DNNNNNNN

    ReplyDelete
  13. @mamawaiz DN pun org bawak... next time turun sana lagi kita jumpa ye.. :)

    ReplyDelete
  14. kat situ memang best..kalu akak DN trun ganu lagi,acu try kat pantai teluk ketapang..byk ict kat situ,best !

    ReplyDelete
  15. hari tu ada baca pasal ICT di blog Kak Kujie. la ni kat blog DN lak. nanti sampai Terengganu, insyaAllah saya singgah

    ReplyDelete
  16. Baru berkesempatan nak update entry tentang ini. Jangan bahan bro tau

    ReplyDelete
  17. @Hazirah Hasan really? thanks for your recommendation dear... :)

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^