Addendum ESAH TNB

 ESAH ~ Electrical Supply Application Handbook merupakan sebuah buku rujukan yang dikeluarkan oleh pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB). Di dalam buku ini terdapat panduan seperti berikut :-

1. Permohonan Bekalan Elektrik - permohonan sehingga 100kVA, permohonan melebihi 100kVA, proses permohonan lampu jalan
2. Garis Panduan Sambungan Elektrik - Kriteria rekabentuk, anggaran beban maksima
3. Garis Panduan Meter Elektrik - Meter Satu Fasa, Meter Tiga Fasa, Meter Terkumpul, MV & HV meter

Bil Elektrik Terlalu Tinggi? Klik Disini!


Untuk mereka yang memerlukan buku rujukan ESAH ini, boleh ke website ini :-
http://www.tnb.com.my/application/uploads/uploaded/ESAHv3.pdf


ESAH tersebut merupakan version 3 yang telah dikeluarkan oleh pihak TNB. Walaubagaimanapun, terdapat addendum terkini yang perlu diambil perhatian seperti di atas. Addendum tersebut boleh didapati seperti di bawah :-
http://www.tnb.com.my/tnb/application/uploads/uploaded/Addendum_on_ESAH_V3%20.pdf

Memang ada beberapa pembaharuan untuk memohon bekalan elektrik apabila merujuk kepada ESAH Version 3 ini. Harap perkongsian ini membantu untuk melancarkan permohonan bekalan elektrik di pihak kalian.

*****************************
Jika ingin mengikuti perkembangan DN dengan lebih mudah selain dari membaca di blog, boleh follow DN seperti di bawah...
Instagram : deqnoor
Twitter : deqnoor 
Google+ : +deq noor
Fanpage : deqnoordotcom
Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

8 Blue Komen:

  1. hehe macam tak jumpa pulak buku ini dekat ofis aku

    ReplyDelete
  2. Untuk permohonan lampu jalan bagus sebab kat malaysia ni masih banyak lagi kawasan jalan yang bergelap...hohohoo

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum deqnoor. wahh buku rujukan. serius sheila tak paham pun. tapi thanks deqnoor sharing. mana tahu ada org2 engineer mai belajar sini. hehhee :)

    ReplyDelete
  4. ingatkan ESAH mana tadi. baru nak mengayat

    ReplyDelete
  5. @hazman aka species1980 kena ikut prosedur permohonan seperti di dalam buku ini.. :)

    ReplyDelete
  6. @Sheila Salim hee... xpe.. at least kalau ada yg tanya, sheila boleh suruh diorg tengok kt sini.. :)

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^