Penggunaan Saiz Minimum Pendawaian Elektrik

Masih cuti raya ke? Semangatnya kalian cuti sakan. DN sudah memulakan kerja DN hari ini. Bersempena DN mula kerja selepas raya ini, DN ingin kongsikan sedikit ilmu yang tidak seberapa ini dalam segmen Belajar Bersama DN

Lama kan DN tidak berkongsi ilmu dengan semua. DN tahu, ada segelintir pembaca DN menantikan update Belajar Bersama DN tetapi DN lebih banyak bercerita tentang perihal DN sahaja. Maaf ye kalau ada yang menunggu tu. Ade ke? Hehe... Penantian kalian berakhir hari ini. DN ingin berkongsi dengan kalian tentang penggunaan saiz minimum rekabentuk pendawaian elektrik. 


Penggunaan saiz minimum ini harus ingat dan simpan ketat-ketat dalam otak ye. Ini kerana ia merupakan asas yang perlu diketahui dalam merekabentuk sesebuah litar pendawaian elektrik. Bila orang tanya "Lampu pakai kabel saiz apa?" Dengan pantas kalian boleh jawab "1.5mm2' saiz. Sebab itu asas ini perlu diketahui oleh semua. Jangan bagi alasan "Sekejap, saya hendak cek drawing". Memang alasan yang tidak boleh diterima jika asas pun kalian tidak mahu simpan ketat-ketat dalam kepala.

Cukup rasanya perkongsian DN setakat ini. Lain kali DN berkongsi lagi dengan semua. Harap maklumat yang sedikit ini bermanfaat untuk semua. DN pun masih belajar lagi. Sama-samalah kita berkongsi ilmu baru dinamakan ilmu yang bermanfaat dan dimanfaatkan. Betul tak? Hehe... Jumpa lagi di segmen Belajar Bersama DN lain kali... :)

*****************************
Jika ingin mengikuti perkembangan DN dengan lebih mudah selain dari membaca di blog, boleh follow DN seperti di bawah...
Instagram : deqnoor
Twitter : deqnoor 
Google+ : +deq noor
Fanpage : deqnoordotcom
Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

6 Blue Komen:

  1. waaaa sangat bermakna segment ni :D

    ReplyDelete
  2. Best jugak segmen nie... nanti kita buat praktikal pulak yea

    ReplyDelete
  3. @Zuan dpt byk request dr silent reader so kena teruskan.. :)

    ReplyDelete
  4. memang betul table ini tapi yang tak betulnya pengeluar yang kurang femes dengan sengaja mengurangkan kuantiti coopernya dengan bahasa yang paling mudah 1.5mm hanya tinggal 1.3mm

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^