Selamat Tinggal Siem Reap, Jumpa Lagi Phnom Penh

Huarghhhhh!!!

Seawal 5.30 pagi waktu tempatan, DN dan rakan blogger lain check out dari Ta Prohm Hotel untuk kembali ke Phnom Penh. Kalau pukul 5.30 pagi sudah check out, maknanya pukul 4.30 pagi DN sudah bangun. Lama tidak buat aktiviti bangun awal macam tu tau. Heee...

Kenapa hendak check out awal sangat? Sebab perancangan untuk hari ini adalah hendak kembali ke Phnom Penh dan meneruskan perjalanan ke Ho Chi Minh City. Tetapi disebabkan banyak tempat yang perlu disinggahi sebelum sampai di Phnom Penh maka, kami bersepakat keluar awal pagi.
Lihat sahaja muka-muka kami yang baru bangun tidur. Cantik bukan? Hahaha... Walaupun perlu bangun awal, kami semua mandi ye. Hmmm... Iye ke? DN mandi, yang lain-lain tanya mereka sendiri sebab DN tidak nampak mereka mandi atau tidak. Oppsss! Hihihi... :p
 Kami menyusuri jalan Siem Reap-Phnom Penh dengan tidak bersarapan pagi. Awal pagi gerak, Muslim Family Restaurant pun belum buka lagi. Dapatlah DN tengok sunrise apabila gerak awal pagi sebegini. Ketika ini, jam menunjukkan pukul 6.33am. Subhanallah... Cantik sungguh melihat pemandangan dan suasana menghijau apabila matahari sudah menerangi alam semesta. Segar rasanya mata ini melihatnya.

Dalam perjalanan, perkara yang tidak dapat dielakkan berlaku dan kami berhenti di satu tempat yang katanya kalau di Malaysia adalah Rehat&Rawat (R&R). Tetapi di sini tidak seperti di Malaysia dan dari luar, tandasnya sangat usang. Tidak disangka masuk ke dalam tandas, keadaan di dalam bersih. Memang DN sangat-sangat tidak sangka. Terpegun sampai lupa nak ambil gambar tandas itu tau. Hihihi... Selesai di sini, kami meneruskan perjalanan kembali. Perancangan pagi ini adalah hendak meninjau Tanah Waqaf sebelum kembali ke Phnom Penh. Jika masih ada masa, hendak juga kami singgah di Kampung Cham. Apa itu Tanah Waqaf? DN akan kongsikan nanti ye... :)
Dijangkakan sampai di Tanah Waqaf sekitar jam 1.00 petang maka, kami memilih untuk berhenti makan dahulu. 7 jam perjalanan, takkan hendak berlapar kan... Kami berhenti makan di World Food Restaurant sekitar jam 11.00 pagi. Restoran ini terletak di antara laluan ke Siem Reap dan Kampung Cham. Perlu melencong sedikit untuk ke restoran ini dari laluan ke Phnom Penh tetapi disebabkan sukar untuk menemui restoran halal lagi selepas ini, kami bersetuju untuk makan di sini.
 Beginilah keadaan dan suasana di World Food Restaurant ini. Kesemua meja untuk 4 orang dan setiap meja disediakan tong sampah. Walaupun ada tong sampah, tetap ada sampah di lantai kan. Hihihi... No manners betul orang yang buang sampah itu. Siapalah agaknya kan... :D
Kami semua memilih untuk makan nasi goreng ayam. Walaupun nampak biasa sahaja, disebabkan lapar habis DN makan nasi ini tau. Sambal yang dicampur dengan bawang putih itu juga sedap. Memang sedap apabila dimakan dengan nasi goreng ini.

Selesai makan, kami meneruskan perjalanan ke Tanah Waqaf yang terletak di Tan Bien. Pengalaman di Tanah Waqaf akan DN kongsikan di dalam cerita berkaitan Cambodian Muslim Cooperative (CMC). Selamat tinggal Siem Reap. InsyaAllah jika ada rezeki DN ke sana lagi. Kisah-kisah DN di Siem Reap boleh dibaca seperti berikut :-


*****************************
Jika ingin mengikuti perkembangan DN dengan lebih mudah selain dari membaca di blog, boleh follow DN seperti di bawah...
Instagram : deqnoor
Twitter : deqnoor
Google+ : +deq noor
Fanpage : deqnoordotcom
Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

16 Blue Komen:

  1. Pagi pagi tu kid mandi tau.. ade ayor panas.. hihihi

    ReplyDelete
  2. @KiD mujur mandi... kalau xmandi, memang xlepas kot tolak van haritu. hee... :p

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum DN, bestnya. baguslah siap ada buh tong sampah kat tepi lagi. heee ada sambungan lagi kan? ~~~

    ReplyDelete
  4. nasi goreng ayam tu mmg nampak biasa... tu la org ckp.. dont judge by it ccover :P

    ReplyDelete
  5. biasa la kan ... nak mudah order menu sama je semua orang... tapi abang man tahu deqnoor nie berselera makan....

    ReplyDelete
  6. @Sheila Salim insyaAllah ada lagi.. sikit je lg.. :)

    ReplyDelete
  7. @Afasz mmg biasa je tp bila lapar, sedap sgt rasanya. hee...

    ReplyDelete
  8. tandas kat negara kita mementingkan luaran je. tu yg kurang bersih tu

    ReplyDelete
  9. Ada yang tak mandi ke masa pagi tu DN ? Hee

    ReplyDelete
  10. Kalau da daripada pagi tak makan..nasi goreng yang nampak biasa ni pun boleh jadi sedap..kan DN ? Hee

    ReplyDelete
  11. Kalau tandas kat negara kita..luaran je nampak cantik..tapi dalam tak semestinya bersih dan cantik..fakta..huhu

    ReplyDelete
  12. @Blogger Babyface itu lah... kesedaran perlu ditingkatkan.. negara maju tetapi bila bab kebersihan, mereka lagi bersih rupanya...

    ReplyDelete
  13. @Ezad Skytech entah la ezad... harapnya takde lah. hihihi...

    lapar, nasi goreng pun sodap... :D

    tahu xpe.. mereka perlu keluar dari Malaysia dan melihat kebersihan di negara lain

    ReplyDelete
  14. asyiknya bisa jalan-jalan berkelilong, tentu akan banyak oleh-oleh yang di bawa pulang.

    ReplyDelete
  15. @kamal tidak banyak oleh-olehnya kerana pergi kali ini untuk menziarahi muslim di sana... :)

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^