Georgetown Hotel Penang

Selesai projek di Johor Bahru, kini DN ke Pulau Pinang pula. Alhamdulillah, 1 projek sudah di tangan, 1 projek baru dapat semalam dan kini dalam usaha untuk mendapatkan 1 projek lagi di Penang ini. Moga sentiasa ada rezeki untuk warga kerja Samudra.

Bulan lepas DN ada ke Penang untuk mesyuarat serta ke Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Telekom Malaysia Berhad (TMB). Disebabkan lokasi kedua-dua authority ini jauh serta jauh juga dengan tapak projek, maka DN mengambil keputusan untuk sewa kereta. Alhamdulillah, walaupun DN ingin mendapatkan kereta di saat akhir; flight tengah hari, pagi baru call orang sewa kereta dan hendak kereta petang itu juga, mereka tetap melayan karenah DN. Bukan itu sahaja, pagi itu juga survey hotel yang dekat dengan TNB supaya tidak tergesa-gesa untuk berurusan dengan authority ini. Akhirnya, pencarian DN membawa ke hotel ini.
38 Jalan Larut,
10050 Georgetown,Penang.
Telephone no : 04-2296800
Fax no : 04-2296900
E-mail : reservation@georgetownhotelpenang.com
Website : www.georgetownhotelpenang.com
Hotel ini terletak satu jalan dengan Wisma TNB; Georgetown Hotel di Jalan Larut, manakala Wisma TNB di Jalan Anson. Cuma disebabkan untuk masuk ke hotel ini jalan sehala, DN tersesat sekejap. Ingat boleh terus sahaja, rupanya kena pusing melalui Jalan Burma. 2 kali DN pusing baru dapat mark lokasi sebenar hotel ini.

DN ditempatkan di bilik Deluxe Twin ini. Rasanya DN meminta bilik Deluxe Double semasa booking tetapi DN diberikan bilik ini. Malas hendak tukar bilik, DN terima sahaja bilik ini. Pastinya DN tidak dapat tidur apabila berada di bilik 2 katil sebegini. Ini disebabkan imaginasi DN agak tinggi apabila berada di bilik 2 katil, DN terasa seperti ada orang lain tidur di katil sebelah. Sebab itu jika ada sesiapa yang perasan, mana-mana hotel yang DN pergi pasti DN memilih katil queen atau king. Hmm... Tidak mengapalah. 1 malam sahaja pun berada di hotel ini.
 
Bilik Deluxe Twin ini berharga RM90 sahaja (tidak termasuk 6% tax). Memang bilik yang dikategorikan sebagai murah apabila terletak di kawasan ibu kota Penang. Harga ini juga sangat berpatutan dengan fasiliti yang disediakan di bilik ini. Lantai tile sahaja maka kepada mereka yang tidak tahan sejuk, dinasihatkan membawa selipar sendiri kerana tidak disediakan di dalam bilik. Walaubagaimanapun, kemudahan wifi percuma disediakan di Georgetown Hotel ini. Tuala seperti dilihat pada gambar di atas, diletakkan di sisi tepi katil begitu sahaja. Arah kiblat ada ditunjukkan di dalam bilik ini.

Walaupun bilik ini kecil sahaja dan berpatutan dengan harga yang ditawarkan, bilik ini juga tersedia LCD TV berhadapan dengan katil dengan banyak tawaran chanel Astro. LCD TV ini tergantung di dinding dan dibawahnya terdapat meja untuk meletakkan barang. Bersebelahan dengan meja dan TV ini terdapat almari pakaian yang kecil tetapi muat untuk meletakkan pakaian 2 orang. Bersebelahan dengan almari pula tersedia meja solek yang turut diletakkan pantry di atas meja solek tersebut. Bagi DN, susunatur barang-barang di sini teratur, cukup segala keperluan yang diperlukan apabila menginap di hotel dan selesa.

Apabila menjengah ke bilik air pula, keadaan bilik air kemas dan selesa walaupun kecil. Mandian air panas turut tersedia di dalam bilik air ini tetapi tidak di basin, ia tidak disediakan hot water. Ini tidak menjadi masalah bagi DN kerana memang apabila DN memilih hotel budget yang berharga kurang dari RM100, DN tidak meletakkan harapan yang tinggi untuk lengkap kesemua apa yang ada di hotel lain. Bagi DN, hotel ini serba-serbi lengkap sesuai dengan harga yang ditawarkan.

Perlu diingatkan, harga yang ditawarkan tidak termasuk sarapan pagi. Oleh itu, selesai solat, mandi dan bersiap-siap, DN terus keluar dari Georgetown Hotel ini. Tidak jauh pun perginya. Hanya berjalan kaki ke bangunan sebelah yang terletak KFC 24 jam. Lokasi KFC yang berada betul-betul di sebelah Georgetown Hotel ini menyebabkan hotel ini sesuai untuk didiami oleh mereka yang mencari hotel budget di tengah kota Penang.

Selesai di Georgetown Hotel, lain kali DN akan cuba menginap di hotel lain pula. Agak-agak ada yang nak sponsor hotel kat Penang tak? Hihi... Berangan sungguh DN nak dapat sponsor kan. Bukannya blogger famous pun.... :p

*****************************
Jika ingin mengikuti perkembangan DN dengan lebih mudah selain dari membaca di blog, boleh follow DN seperti di bawah...
Instagram : deqnoor
Twitter : deqnoor
Google+ : +deq noor
Fanpage : deqnoordotcom
Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

16 Blue Komen:

  1. Owwhhh.... DN fikir macam2 jugak yea.... no wonder la yea...hehehehe

    ReplyDelete
  2. Kenapa x gabungkan dua2 katil tue... baru best golek-golek... he..23x

    He..23x macam deqnoor ada perasaan fobia je nie...

    cer cite cer cite

    ReplyDelete
  3. pikir2 tak kemana pun.....hurm....anyway...TQ sangat bawak jajan dr penang..asam ohw asam..esok2 g meting lagi...mesti kena beli lagi..hhahhaaaaa

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum DN.. kalau sheila mesti lagi tak berani nak tidur sorang diri. hiewhiew. hihiiii... not bad gak hotel ni.. murah ~~~

    ReplyDelete
  5. @hazman fadzil itu lah... susah nak hilangkn perasaan tu...

    ReplyDelete
  6. @Bro Framestone 1 malam je.. malas nk ubah2... huhu...

    ReplyDelete
  7. @Makcik Anak 3 xbusy sgt boleh la singgah beli asam mcm haritu.. :)

    ReplyDelete
  8. @Sheila Salim ada pengalaman, sebab tu teringat je sheila.. huhu...

    ReplyDelete
  9. da lama tak pergi penang ni DN...tapi apa yang sy ingat la...penang ni jalan dia memang pusing2..pening kalau yang tak biasa masuk...hee

    ReplyDelete
  10. kalau da pernah terjadi something...memang perasaan takut memang akan muncul..lagi2 sorang...huhu

    ReplyDelete
  11. @Ezad Skytech sebenarnya xde pening mana pun ezad... cuma bila xbiasa, akan rasa pening lagi2 banyak yang 1 way.. :)

    ReplyDelete
  12. @Blogger Babyface perasaan itu hadir tanpa dipaksa. hee... :p

    ReplyDelete
  13. not bad gk rm90 utk deluxe..kt tgh2 bndr penang lak tu..tp boleh claim kan? hehehe

    ReplyDelete
  14. @JMR mestilah boleh claim. Hihi...

    ReplyDelete
  15. Boleh masuk list hotel bajet yg bakal di terjah nanti...hihi

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^