Etika Ketika Makan

Salam jumaat dan selamat berhujung minggu. Sekejap sahaja sudah hari jumaat kan. Hari ini hantar mama pergi check up di PPUM lepas itu DN terus ke Mid Valley untuk sarapan pagi. Pukul 8.00am dah sampai, kedai banyak tidak buka lagi. Rasa macam kerja di Mid Valley pula bila sampai awal. Heee...
Breakfast set - Eggs Ben dan Coffee RM17.30
Dalam kepala memang nak breakfast Egg's Ben kegemaran DN di The Coffee Bean & Tea Leaf ini. Minum pula dengan coffee... Perghhh.... Terbaik! Jadinya sampai sahaja sudah tahu mana hala hendak dituju. Tengah seronok menikmati Egg's Ben, tiba-tiba rasa hendak mencuba sesuatu. Hmmm... 
Kredit to konyatko.com
Tadaa... DN susun garfu & pisau pada kedudukan 'pause' walaupun makanan dah habis. DN sengaja hendak tengok pekerja di sini ambil atau tidak pinggan DN itu. Dia lalu lalang buat tidak kisah sahaja. Hmmm... Ok lah... DN ubah... 
Letak pada kedudukan 'finished' pula. Tidak sampai 1 minit, pinggan DN sudah di ambil. Hohoho... Pantas! Jadinya terbukti bahawa ketika makan juga ada bahasa yang perlu difahami. Etika ketika makan yang sopan tanpa perlu memanggil-manggil atau melambai-lambai atau menjerit-jerit atau sebagainya untuk meminta mereka mengangkat pinggan yang sudah habis atau kita tidak mahu makan lagi.

Walaubagaimanapun, makan guna tangan juga best kan. Bukan sahaja ikut sunnah Rasullullah SAW, tetapi akan rasa lebih puas ketika makan. Ok lah, nak jalan-jalan cuci mata dulu di Mid Valley ini. Seronok juga ya update guna tab ni. Heee.. Jumpa lagi nanti.

*****************************
Jika ingin mengikuti perkembangan DN dengan lebih mudah selain dari membaca di blog, boleh follow DN seperti di bawah...
Instagram : deqnoor
Twitter : deqnoor 
Google+ : +deq noor
Fanpage : deqnoordotcom
Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

42 Blue Komen:

  1. assalamualaikum dn, wahh ada kod ekk.. nanti nak try gak.hihiii~~~

    ReplyDelete
  2. hihihihi..teringat plak sorang kawan masa p hotel....bila pelayan tu nak ambil pinggan yang berisi makanan..spontan si kawan tu cakap...eh tu saya punyaaaaa.....

    sampai ke sudah pelayan tu tak angkut pinggan kat meja kami....hahahaha

    ReplyDelete
  3. Hahaha..dulu ade juga belajar protokol maknan..tapi makn guna tgn juga best..hehe

    ReplyDelete
  4. patut la cantik je gambarnya.. pakai tab rupanya la la la

    ReplyDelete
  5. Ohhh licin yer makan..memang sedap ni..haha..

    ReplyDelete
  6. Kalau buat dekat gerai agak2 jadi tak? Hehe

    ReplyDelete
  7. wah..tsaya atau pun pasal etika nie. nampak sangat memang tak biasa makan guna sudu..hihi..

    ReplyDelete
  8. Ada kod etika rupanya nak letak sudu garfu ni..almaklum la tak g sekolah perhotelan..hihi

    ReplyDelete
  9. makan guna tangan. tapi bila dah hbs..letak sudu dan garpu mcm dalam gambar.

    patutnya kedai letaklah sekali besen untuk pelanggan letak terus pinggan dan cawan kotor terus di situ.

    ReplyDelete
  10. hee...tak pernah ambil tahu pasal etika ni..main belasah je letak...kih3

    ReplyDelete
  11. @Hazmin Hamudin : tak ambil peduli rasanya pasal ni...hihi

    ReplyDelete
  12. whoaa.... rajin betul yea letak sudu garfu macam tu... tapi nak best if makan kat fine dining...makan kena guna sudu yang sesuai dan berkenaan kan....

    ReplyDelete
  13. @nini hahaha... pelayan tu mesti serik nak angkat dah...

    ReplyDelete
  14. @Nadia Johari itulah.. makan guna tgn lagi best kan...

    ReplyDelete
  15. @Hazmin Hamudin xpernah pula nak cuba. hmm... boleh gak nak try kan. hee...

    ReplyDelete
  16. @nord sama lah kita... tp etika ini sampingan untuk ambil tahu... :)

    ReplyDelete
  17. @Blogger Babyface kita bayar cas perkhidmatan utk diorg buat semua tu kan. hee...

    ReplyDelete
  18. @Ezad Skytech so pelayan pun main belasah je ambil pinggan sbb diorg pun mesti tahu kita xtahu.. :)

    ReplyDelete
  19. @hazman fadzil lagi lah banyak sudu dan garfu nak kena tahu.. pening gak dibuatnya nanti. hee...

    ReplyDelete
  20. Kalau guna Tab pula? Berapa datanya?

    ReplyDelete
  21. @Bro Framestone 4GB je... tp personal punya so xde hal lah...

    ReplyDelete
  22. baru tahu etika tu. menarik.. nnti leh la praktikkan. nak try tgk.

    ReplyDelete
  23. baru2 ni afasz pergi makan kat satu hotel, mmg afasz tk tahu etika dia, tp bile dah abis makan n licin pinggan diorg mmg cepat je amik. sbnrnye nak lg guna pinggan tu. hahahaha

    achaner tu?

    ReplyDelete
  24. @Afasz cubalah.. mana tahu menjadi... :)

    mungkin afasz letak sudu garfu ditempat yg sudah habis makan atau diorg pun tidak tahu etika so habis licin, bedal angkat je pinggan. heee...

    ReplyDelete
  25. @deq noorha a rasanye sbb mmg dah abis licin , so diorg pon angkat la. hahahaha lepas ni leh la try ikut etika ni.

    ReplyDelete
  26. saya main letak ikut suka hati ja garfu dan pisau kalau dah habis makan

    ReplyDelete
  27. @Noriza MiracleVitamins heee... xkisah pun sbnrnya.. cuma cuba try test je ni... :)

    ReplyDelete
  28. atau mungkin sebab org tak ramai lg kt coffee bean, tu pasal laju je diorg angkt? hehe

    ReplyDelete
  29. Memang jarang sangat saya nak ikut etika makan ni.tapi kalau pergi ke event formal kena belajar ni...

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^