Jom Lah Holiday ke Tokyo!

Hari lahir DN pada September 2015 yang lalu, mengikut perancangannya DN akan bercuti ke Tokyo Jepun. Tetapi atas pengaruh rakan sebaya yang memberikan janji-janji manis bahawa hujung bulan Disember tahun sama kami akan mengikuti Europe tour, DN tunda hasrat di hati. Malangnya, apa yang dirancang tidak pun menjadi nyata. Janji tinggal janji. Kecewa betul rasa hati apabila terpengaruh untuk batalkan niat ke Tokyo sebelum ini. Sebab itu DN lebih suka travel solo. Tak perlu terikat dengan siapa-siapa. Huhu...

Masuk tahun 2016, DN telah merancang untuk ke beberapa destinasi seperti Melbourne, Brunei, Turki dan Iceland. Setakat hari ini, DN hanya berjaya sampai ke Melbourne dan Brunei. Untuk ke tempat yang ada dalam list termasuk Tokyo akan ditangguhkan lagi. Iyelah, kita hanya merancang. Moga DN tetap berpeluang untuk sampai ke tempat-tempat yang ada di dalam wishlist DN.

Tahun 2017? DN mengambil keputusan untuk pergi ke tempat-tempat yang sebelum ini ada di dalam perancangan tetapi belum berjaya sampai ke sana. Pepatah melayu ada mengatakan, pucuk dicita, ulam mendatang. Beberapa hari lepas DN mendapat email bahawa Traveloka ada mengadakan contest 'You Need A Holiday Lah' di mana mereka akan menaja percutian kita ke tempat idaman kita. Wowwwyyy!! Menarik kan! ^_^
https://blog.traveloka.com/en/online-contest/
Antara 10 lokasi yang diberikan di atas, kita perlu pilih satu sahaja destinasi pilihan. Ada pula Tokyo dalam list mereka, maka DN tekad untuk menyertai contest mereka. Mana tahu ada rezeki DN dapat ke Tokyo secara percuma ditaja oleh Traveloka, jimat duit DN kan. Heee.... Kenapa DN nak sangat ke Tokyo? Jom DN kongsikan apa yang menarik perhatian DN untuk bercuti ke sana.

DN ini merupakan seorang insan comel (perasan!!!) yang sangat suka melihat alam semulajadi dan budaya kehidupan rakyat di sesebuah negara. DN pasti Jepun mempunyai budaya hidup yang sangat berbeza dengan kita sebagai rakyat Malaysia. Dapat melihat kehidupan mereka depan mata dan dari jarak yang dekat menjadi satu keinginan DN selama ini. 
Mount Fuji
Selain itu, DN teruja untuk melihat Mount Fuji di depan mata DN. Lihat dari gambar-gambar yang dikongsikan rakan-rakan DN semasa berada di sana memang sangat menarik perhatian DN. DN tidak sabar untuk melihatnya sendiri. DN membayangkan diri ini berada di hadapan Lake Kawaguchiko dengan berlatar belakang Mount Fuji ini. Pasti menarik dan menenangkan hati serta mata kan.
Gala Yuzawa

DN juga teringin untuk bermain salji di Gala Yuzawa yang terletak sekitar 2 jam perjalanan dari bandar Tokyo. Memang DN tidak sukakan sejuk tetapi melihat salji putih yang dikerumuni oleh orang ramai untuk bermain menyebabkan hati ini turut teruja untuk bermain salji di sana. Grrrr... Pasti sejuk dan menggigil kan. Tengok pun dah tahu. Heee....
Tokyo Disneyland
Bila sudah sampai ke Tokyo, tempat ini menjadi pilihan DN untuk bersukaria. Tidak lain dan tidak bukan, Tokyo Disneyland. Orang kata duduk di dalam ini boleh seharian dari pagi sampai petang. Pasti banyak permainan yang menarik di dalam ini kan. Ish, tidak sabar rasanya hendak menjejakkan kaki ke Tokyo Disneyland ini.
Shibuya Crossroad
Selepas itu kan, DN teringin hendak berada di Shibuya Crossroad ini yang terkenal dengan kesesakan orang ramai melintas jalan di tengah-tengah bandaraya Tokyo. Apalah rasanya berada di sekeliling kesesakan orang ramai sebegitu ye? Bukannya DN nak buat apa-apa pun, DN nak cross jalan banyak-banyak kali je. Boleh tak buat macam tu? Kikiki...
Camii Mosque
Haa... Mana-mana tempat DN pergi, pasti DN ingin menjejakkan kaki ke masjid yang ada di sana. Camii Mosque yang terletak di Shibuya menjadi salah satu sebab kenapa DN hendak ke Tokyo. Bahan-bahan binaannya dikatakan didatangkan khas dari Turki dan tentunya konsep masjid ini diadaptasi dari masjid-masjid di Turki. DN ingin melihat dengan mata sendiri keunikan senibina masjid ini. Pasti sangat mengujakan DN nanti.

Akhir sekali, tempat yang DN hendak pergi pastinya ke Hard Rock Cafe Tokyo. DN merupakan collector t-shirt Hard Rock Cafe. DN cuba untuk menjejaki setiap negara yang mempunyai cafe mereka untuk membeli t-shirt yang berada di negara mereka. Moga DN berpeluang untuk mendapatkan t-shirt Hard Rock Cafe Tokyo pula selepas ini.

Haaa... Itulah antara tempat-tempat yang DN ingin pergi jika berpeluang mendapat tajaan ke Tokyo dari Traveloka. Ketika menyiapkan entry ini sahaja DN sudah dapat membayangkan suasana dan budaya mereka, jika dapat melihat sendiri di depan mata pasti menjadi memori indah yang tidak mungkin dapat DN lupakan. Moga ada peluang dan rezeki DN untuk sampai ke Tokyo satu masa nanti dengan #MyTravelokaEscapade 
Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

39 Blue Komen:

  1. Replies
    1. memang impian nak ke Jepun ni...siapa tak nak kan ? hehe

      Delete
    2. bro Ezad bila nak ke sana? tahun ni kan

      Delete
    3. Simpan ongkos bebanyak Ezad, hujung tahun 2017 ni boleh pergi dah

      Delete
  2. gud luck DN
    lau menang bawaku bersamamu mendaki gunung fuji ewahhh hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan...kalau dapat pergi ke sana...memang untunglah... :D

      Delete
    2. mestilah DN bawa sapa yg rajin komen blog dia ni kan

      Delete
    3. Jenuh lah DN nak support Ezad kalau dibawa bersama. hahaa

      Delete
  3. Replies
    1. skang lagi ramai sebab senang dh skang..takyah apply visa..

      Delete
    2. tapi tu la...belanja tinggi nak ke jepun ni...kena plan betul2...hehe

      Delete
    3. ye ek, tp memang menariklah japan ni. kena plan bajet betul2

      Delete
    4. mana mana nak pergi pun kena la plan btol2..

      Delete
    5. Fuhhh...kalaulah dapat pergi jepun masa musim sejuk...bestnya...hehe

      Delete
    6. Jamar takde keinginan nak pulang ke 'kampung' halaman ke?

      Delete
  4. Macam menarik je, tapi tak tahu bila nak ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita bro...plan tu ada nak ke sana...tapi tak tahu bila je dapat ke sana...hehe

      Delete
    2. Jangan cakap, nak ajak g sekali.

      Delete
    3. Fulusnya nak ke sana kena dicari dulu bro...haha

      Delete
    4. Kalau dapat pergi berjemaah lagi best...hehe

      Delete
  5. Replies
    1. masalahnya setiap entri di SPAM komen sama...huhu

      Delete
  6. bilalah dapat jejakkan kaki ke Jepun ni...memang ada plan nak ke sana tapi tak tahu bila je...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hang kena pakat dengan Uncle Zuan nie...

      Delete
    2. Uncle Zuan dapat pergi Jepun dulu rasanya bro next month...saya belum lagi...haha

      Delete
    3. Tu la...bestnya kalau dapat pergi...nak rasa main salji kat sana di musim sejuk...hehe

      Delete
  7. assalamualaikum DN...wah bestnya kalau dpt jejalan ke sanakan...semoga impian DN tercapai hendaknya...;)

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Wowee, uncle pun join juga eh contest ni

      Delete
    2. Untunglah Zuan dapat ke Tokyo...hehe

      Delete
    3. eh tak join pun contest ni, pergi tokyo atas urusan kerja :)

      Delete
  9. Kami pun teringin sangat nak ke Tokyo. Wishlist dah lama ni, belum tertunai hajat je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la...ramai yang teringin ke Tokyo ni kan...salah satu wishlist saya juga ni...hehe

      Delete
    2. semoga wishlist ezad tercapai hendaknya...:)

      Delete
  10. assalamualaikum DN...bolehlah ikut juga ni...tapi x tahu bila la dpt jejakkn kaki ke sana...:)

    ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^