Pelancaran Kumpulan GT Dollar di Malaysia

Y.b. Datuk Mas Ermieyati Binti Samsudin, Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan telah merasmikan kemunculan pertama pelancaran gergasi e-dagang, GT Dolar Malaysia di Pusat Konvensyen Sime Darby, Bukit Kiara, Kuala Lumpur pada 16 Januari 2017 yang lalu di Persidangan FinTech Ecosystem Malaysia dan GT Dolar Grand Launch. Acara ini telah disaksikan oleh pegawai kerajaan yang dihormati beserta 3,000 IT terkemuka dan pemimpin-pemimpin industri e-dagang yang menyokong pembangunan dinamik ekosistem FinTech, dimana ia mengenengahkan inovasi SMART seperti GT Dolar. Ia dapat menjadikan Malaysia satu kuasa yang jelas dalam sektor FinTech.

Kerjasama antara Kerajaan Malaysian dan GT Dolar bertujuan untuk membantu memudahkan kehidupan orang ramai melalui pelancaran aplikasi mudah alih GT Dolar, iaitu satu "platform e-dagang bergerak sehenti" dimana ia berusaha membangunkan satu interaksi komuniti bersepadu antara pengguna dan pedagang dalam jumlah yang besar. Untuk melengkapkan usaha bersama ini, GT Robot diperkenalkan sebagai satu bentuk teknologi tinggi inovatif di bawah GT Group, bagi mengkhususkan kemajuannya dalam penyelesaian robot manusia. Kerajaan Malaysia merancang untuk memperuntukkan satu zon di sepanjang sempadan Melaka-Negeri Sembilan sebagai kilang pembuatan dan pemasangan GT Robot yang bernilai kasar RM 300 juta. Kewujudan kilang ini dianggarkan dapat menjana pendapatan untuk syarikat sekitar USD 20 Billon (bersamaan dengan 10 Juta keping Mobile Robot) dan dapat mewujudkan lebih daripada 10,000 peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan dalam masa 5 tahun berikutnya. Kilang GT Robot ini akan menjadi kilang pembuatan mesra alam yang pertama di Asia dengan peralatan berteknologi tinggi selepas negara China.
Hari pelancaran tersebut merupakan hari bersejarah buat negara kita. GT Dolar telah memperkenalkan satu improvasi yang pertama di dunia dalam konteks sosial perisian e-dagang secara bergerak. Konsep baru ini mula ditemui pada tahun 2014 oleh Presiden GT Group dan CEO Dr. Paul Zhang Baolu. Beliau mempunyai lebih daripada 30 tahun pengalaman dalam industri pengurusan berteknologi tinggi, ekonomi dan pembangunan pelancongan di seluruh dunia. Syarikat beliau sendiri bernilai lebih daripada $4.7 bilion. Persidangan itu bertujuan untuk mewujudkan pembangunan penggunaan internet , di mana pengguna dan ppeniaga berhubung secara langsung tanpa sekatan. Ini sangat memberi manfaat kepada pengguna apabila perniagaan menjadi lebih mampu untuk merangsang pertumbuhan ekonomi, hasil cukai negara dan pertumbuhan guna tenaga.

Selain itu, mereka akan mengemaskini dan meningkatkan ciri utama platform ini bagi memberikan penggunaan maksimum dan menyeluruh kepada pengguna. Melalui teknologi-teknologi SMART yang terdiri daripada teknologi AR untuk digunapakai bagi "mencari ciri madu", "menangkap seekor lebah di dalam platform GT Dolar ini membolehkan pengguna membeli dalam pasar interaktif serta menjadi Bee Perdagangan yang berkesan. Ia juga berfungsi sebagai alat untuk membantu pengguna menguruskan kewangan mereka secara berkesan dengan menikmati simpanan jangka panjang, dan seterusnya menjadi pencetus trend terkini di Malaysia dalam dunia e-dagang.

Mereka menyasarkan untuk menyumbang ke arah pertumbuhan ekonomi negara dalam sektor teknologi e-dagang. Ia merupakan satu platform komprehensif untuk kedua-dua pengguna dan pedagang, di mana kewujudan platform ini dapat menggalakkan kebebasan urusniaga ke seluruh dunia tanpa perlu membawa wang tunai ke mana-mana. Tiada sebarang pendaftaran, langganan dan yuran iklan, pedagang hanya perlu membeli GT Dolar (Virtual Currency) dan mengagihkan ia kepada pengguna-pengguna mereka pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ia akan secara bergilir-gilir membentuk pelbagai promosi elektronik atau pengiklanan elektronik dengan bayaran yang minimum. Online Payment Gateway akan digunakan untuk menerima pembayaran dalam talian - Dompet Elektronik / Visa (Mengkreditkan, Mendebitkan, Membayar Terlebih Dahulu) / MasterCard (Credit. Debit, Membayar Terlebih Dahulu) / CUP Card (Mengkreditkan, Mendebitkan, Membayar Terlebih Dahulu) / Debit Langsung Account akan berfungsi bagi menjalankan caj transaksi tersebut. 

Tumpuan utama GT Dolar adalah untuk mencipta sebuah dunia kemudahan berpusat di sekeliling kredit-kredit akaun maya bagi membenarkan pengguna membuat bayaran melalui sistem dompet elektronik yang mempunyai keupayaan meluas dalam pembelian produk atau perkhidmatan melalui satu pasaran.
GT Dolar jugan membenarkan Pengusaha Kecil dan Sederhana (PKS) berfungsi secara alam maya. Ia dapat menghubungkan mereka dengan pengguna-pengguna baru serta sedia ada dan memelihara satu program kesetiaan melalui pengagihan kredit-kredit (GTD) maya. Komunikasi antara pedagang dan pengguna dibantu melalui lokasi GPS- tidak berkelim dan platform-platform tempahan yang mesra pengguna.

Aplikasi ini menjadi satu gabungan gaya hidup harian seseorang dan menjadi satu buku panduan untuk melengkapkan serta memudahkan gaya hidup yang semakin sibuk kini. Ia menyediakan pengguna dengan satu capaian yang unik kepada sebuah pangkalan data yang melebihi 80,000 orang pedagang di seluruh dunia. Pedagang dan pengguna boleh menikmati perkhidmatan lain selain daripada membeli-belah dalam talian seperti pindahan dana, pembayaran bil utiliti, membayar terlebih dahulu tambah masa siaran, Social Network Chat (untuk sehingga 20 orang dalam setiap kumpulan) dan lain-lain lagi.

Statistik menunjukkan bahawa terdapat lebih daripada 18 juta pengguna digital aktif di Malaysia dan tpada tahun 2015, sejumlah 77.3% daripada isi rumah Malaysia mempunyai akses kepada perkhidmatan jalur lebar. Ini membolehkan pengguna untuk mempunyai kedai maya sendiri di kemudahan Smartphone mereka. "Kami melihat peluang yang ada dan mengambil kesempatan mewujudkan joran digital dan membangunkan satu penyelesaian inovatif yang bermanfaat kepada kedua-dua perniagaan dan pengguna" kata Mr Patrick Chew, CEO Country GT Dolar Malaysia. 

YB Datuk Seri Panglima Madius Tangau, Menteri MOSTI mengatakan, "pada tahun 2015 , terdapat 3.4 bilion orang pengguna Internet secara global dan dijangka ia akan meningkat kepada 9 bilion dalam 10 tahun yang akan datang. Sesungguhnya, kerajaan mengiktiraf kepentingan teknologi digital dalam pertumbuhan ekonomi negara. Kami gembira untuk melihat sebuah syarikat tempatan memulakan satu usaha inovatif selaras dengan aspirasi kerajaan untuk berkembang dalam pembangunan teknologi. Kami juga gembira melihat usaha GT Dolar untuk mewujudkan satu aplikasi baru dalam sektor e-dagang. Dan saya pasti pengguna akan mendapat banyak manfaat dari penggunaan platform dan ciri-cirinya ini".

GT Dolar berharap matlamat mereka berjaya untuk berkembang sebagai satu perniagaan e-commerce secara global serta menjadi pintu masuk ke Asia. Di pelancaran ini, GT Robot, sayap teknologi tinggi inovatif GT Group yang mengkhususkan kemajuannya dalam penyelesaian robot manusia telah mempamerkan dua daripada robot-robotnya iaitu GT Wonder Boy, SMART sosial teman bot dan GT Gobot, bot perkhidmatan pelbagai fungsi yang disasarkan untuk meningkatkan keseluruhan kualiti hidup pengguna bagi menjadi satu era baru kebijaksanaan.
Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

11 Blue Komen:

 1. agresif btol marketing diorg ni

  ReplyDelete
 2. Dah mula masuk pasaran Malaysia ye ?

  ReplyDelete
 3. wahh terbaik...nak jugak robot tu haha

  ReplyDelete
 4. wah sampai menteri yang lancarkan

  ReplyDelete
 5. assalamualaikum DN...wah !! bestnya..:)

  ReplyDelete
 6. Semakin canggih bila ada robot GT dollar ni nanti

  ReplyDelete
 7. Find out these pointers read on and learn to know how to submit an application doing this that you policy your corporation today. The IP address of a device is 192.168.l.254 which is regarded as a private IP address. Whenever people buy a new router or modem, it comes with a default username and password. These particular login credentials help the users to protect their internet from irrelevant connections. Unfortunately, if you forget the router password then, it becomes quite challenging to find it out.

  ReplyDelete
 8. A person necessarily assist to make seriously articles I’d state.
  That is the first time I frequented your web page and thus far?

  my web page; 오피사이트

  (freaky)

  ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^