Movie Review - Kerja Kahwin

Latar Belakang Filem
Kerja Kahwin merupakan filem sulung terbitan Wayang Padu Sdn Bhd arahan Dr. Anwardi Jamil. Penerbit mengambil inisiatif untuk mengangkat semula budaya dan tradisi upacara perkahwinan Melayu untuk tatapan peminat filem tempatan khususnya. Lebih istimewa, filem ini telahpun menembusi pasaran antarabangsa pada tahun 2016 di Itali serta Perancis merupakan lokasi tayangan perdana ini diadakan. Filem bergenre komedi ringan ini membariskan pelakon berpengalaman Datuk Rosnani Jamil dan dibantu oleh Janna Nick, Shaharuddin Thamby, Mubarak Majid, A.R Badul, Aziz M.Osman, Anne Abdullah, Syed Ali dan ramai lagi. Filem ini telah menemui penonton seluruh Malaysia bermula 20 Julai 2017.
Sinopsis
Kerja kahwin mengisahkan tentang Farah (Janna Nick) menunaikan hasrat Mak Tok (Datuk Rosnani Jamil) untuk mengadakan majlis perkahwinannya bersama Iqbal (Syed Ali) mengikut adat dan budaya kaum Melayu di kampung. Mansur (Shaharuddin Thamby), ayah Farah berusaha memastikan penyediaan majlis sehari anak kesayangannya itu berjalan dengan lancar seperti yang telah dirancang.

Kekecohan dan kelucuan dapat disaksikan dalam aktiviti masak-memasak, temujanji dengan tok kadi, kumpulan kompang dan marhaban, menyolek pengantin perempuan, jemputan para tetamu, acara akad nikah, tradisi 'tol' sebelum pengantin lelaki dibenarkan masuk, sesi joget lambak dan banyak lagi. Dalam kemeriahan untuk memastikan kelancaran majlis, terdapat kenangan lalu yang sedikit sebanyak menyetuh perasaan Mak Tok sendiri.

Apakah yang Mak Tok fikirkan? Bagaimanakah kesudahan majlis Farah dan Iqbal? Adakah kerja kahwin ini berjalan seperti yang dirancang? Segalanya terjawab dengan menonton filem Kerja Kahwin yang telah berada di paagam bermula 20 Julai 2017 ini.
Komen Penulis
Filem ini mengimbau semula memori acara persiapan kerja kahwin di kampung yang semakin dilupakan masyarakat kini. Adat dan budaya diketengahkan di dalam filem ini bagi menunjukkan betapa menarik dan uniknya perkahwinan Melayu ini. Memang DN merasakan suasana kerja kahwin ini sangat nostalgik kerana setiap kali ke majlis kahwin orang, banyak adat dan budaya yang tidak diadakan sekarang. Ini mungkin disebabkan mereka lebih mengutamakan yang perlu sahaja. Urusan kerja kahwin ini bergantung kepada keluarga masing-masing disebabkan apa yang lebih penting adalah akad tersebut. Apapun memang menarik apabila melihat suasana kerja kahwin di kampung ini. Tahniah kerana dapat membuat filem kerja kahwin ini dengan baik. 

Trailer


Koleksi Gambar
Share on Google Plus

About deq noor

A daughter, sister and friend. Engineering is my passion but travelling is my courage. "Let the beauty of what you love be what you do"

20 Blue Komen:

 1. tgok trailer nampak macam best jer citer ni...

  ReplyDelete
 2. Tengok Janna Nick kahwin, terasa nak kahwin... itu pun kalau Janna Nick sudi la

  ReplyDelete
 3. tak tengok lagi ni..ada sesapa donlow? hehe

  ReplyDelete
 4. Ada janna nick tu yang tak tahan tu, kena tengok ni hehe. Comel

  ReplyDelete
 5. Oh meriahnya cerita kerja kahwin ni..kompom heboh bila janna nick berlakon

  ReplyDelete
 6. Rasanya filem ni kurang mendapat publisiti di media sosial

  ReplyDelete
 7. sharing terbaik dan bagus untuk saya

  terima kasih

  ReplyDelete
 8. Filem ni tak ramai yang berkongsi cerita mengenainya, tiada promosi bagus kot

  ReplyDelete
 9. saya sudah nonton film ini, seru banget

  ReplyDelete
 10. saya suka sekali dengan movie ini

  ReplyDelete
 11. I'm is teacher on music university

  ReplyDelete
 12. Saya juga tengok filem ni... banyak suspens

  ReplyDelete
 13. I am browsing this website daily and get good facts from here all the time. Aw, this was a really nice post. Kenya Visa on Arrival, e-process is smooth and fast as compared to traditional consular visa.

  ReplyDelete

 14. I am enjoying every bit of it. It is a good site, as well as the stock is well-chosen. Thank you.. online Indian visa application form you can fill within 5 to 10 minutes via electronic visa India website.

  ReplyDelete

Awak komen, DN balas. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di sini. ^_^